Goodbye, mate

Good day, mate

På kalenderen står det 24. november, noe som betyr at semesteret på University of Newcastle i Australia er offisielt over. Det betyr også med andre ord juleferie for meg! Selv om det blir rart med jul i 30 varmegrader iført flip flops på stranden. Denne uken har det vært både OSCE og MCQ eksamen. De sier at når en dør lukkes, åpnes en ny. Det er god trøst når man sitter her på en café 16.000 km hjemme fra Bergen og tenker tilbake på alt man har opplevd og lært.

Noen av dere har sikkert fått litt innblikk i hverdagen på MedFak sin instragram-konto, men jeg tenkte å benytte anledningen ved å friske opp igjen med morsmålet. Semesteret her nede har vært en smule annerledes enn ved UiB. Mye er nok på grunn av klimaet og andre læringsformer enn vi ellers er vant med. Jeg har hatt til sammen 16 uker praksis med pediatri og gynekologi&obstretrikk. Forelesninger har blitt byttet ut med PBL og student presentasjoner. Siden vi har hatt såpass mye klinikk og lite undervisning har man lest mye på egenhånd. Personlig gikk det fint for meg, men UiB tilrettelegger mye mer for en (tommel opp!). I tillegg har vi lagd en portfolio som inneholdt »Case reports», »Baby in the Family Report», »Record of Experience», »Core clinical Compentencies» og mer. Det tok tid å ferdigstille en hel perm med det man har lært hver dag i klinikken. I electives hadde jeg Barne og Ungdomsspsykiatri og »Respiratory Medicine». Alt i alt, så føler jeg at jeg har lært mye!

Det er et unikt dyreliv i Australia. Jeg har blant annet sett koalaer, krokodiller, kenguruer, reptiler, eksotiske fugler, dingoer, emuer og delfiner (inkludert en død slange i en grøft). Aussier er på generell basis veldig ekstroverte. De er svært snakkesalige, imøtekommende og inkluderende. Jeg kunne ønsket at nordmenn hadde lært litt av dette folkeslaget. Jeg har blitt kjent med utrolig mange internasjonale studenter fra Tyskland, Nederland, Sverige, Danmark, USA og Frankrike.

Jeg har sett deler av Australia i løpet av semesteret. Resten har jeg spart til juleferien. Noe er i hvert fall sikkert: Australia er et enormt stort kontinent. Jeg har besøkt Sydney flere ganger – og til nå har nok ‘’Sydney Boat Party’’ vært høydepunktet i storbyen. Vi seilte fra Darling Harbour, under Sydney Brigde og rundt Sydney Operahouse i fantastisk solskinnsvær. Helgen etter dro vi på camping i utkanten av Newcastle til en nydelig innsjø med krystallklart vann. Vi lagde et digert bål og spilte akustisk gitar og sang Riptide i timevis. Neste tur var weekendtur til Melbourne. Det ble mye kaffe, graffiti og shopping. Så var det duket for en helgetur til Blue Mountains.Vi var 100 utvekslingsstudenter som gikk i flokk på »fjelltur» 1000 moh for å se på Watagan Waterfall.  Vi fikk også sett populære »Tree Sisters». I slutten av september var det endelig ‘’mid-semester break’’. Da dro jeg sammen med en gjeng på East Coast roadtrip. Vi leide en stor bobil og startet i Cairns i nord og kjørte nedover til Brisbane (1900 km). Vi besøkte blant annet regnskog, Whitsunday Island, Great Barrier Reef, Magnetic Island, Fraser Island, Rainbow Beach, Noosa Heads og rundet av i Brisbane. Jeg har smakt både kenguru, krokodille og en del »goon» (australsk billig-vin som alle studenter sverger til). I tillegg har vi hatt utallige sosiale kvelder i løpet av hele semesteret.

Når man reiser ut, så gjør man opp en del tanker om sitt hjemland. Personlig så er jeg veldig glad at Norge har fire årstider. Jeg kunne ikke tenke meg å hatt disse høye temperaturene i Norge. Når gradestokken bikker 30 grader, så fungerer man ikke lenger. Siden fuktigheten er såpass høy, så går man bare rundt som en svett svamp. New South Wales har vært preget av mange branner den siste tiden. Bildet under viser hvordan himmelen blir orange pga branner 150-200 km unna. »Viben» i Australia er generelt veldig avslappet. Studenter og leger kommer sjelden tidsnok til undervisningen. Norge er mer punktlig og strukturert.

Newcastle er en livlig og urban by med ca. 350 000 innbyggere. Den er kjent for å være litt ‘’hipster’’ som er opptatt av klima og miljø – selv om den lever av kullproduksjon. Man kan ironisk nok se forurensingen fra industrien på lang avstand. Uansett, jeg har virkelig trivdes kjempegodt i Newcastle. Jeg har bodd kun 200 meter fra stranden, hvor vi har surfet og badet. Newcastle har kjempefin strand-promenade hvor jeg har jogget, gått turer og syklet langs. Det har blitt mange svømmeturer i Ocean Baths. Det er alltid en koselig café rundt hjørnet, markeder eller konserter. Det er synd at avstanden mellom Norge og Australia er så stor.

Det er en deilig følelse å være ferdig med eksamensperioden allerede i slutten av november. Resten av tiden på den andre siden av jordkloden skal brukes godt! Nå står mange uker reising for tur, inkludert feiring av jul og nyttår i bikini og flip-flops. Jeg må innrømme at det skal omsider bli fint å komme hjem til familie, venner og hund. Det er ikke så verst å kunne spenne på seg skiene med kvikklunsj i sekken og dra til fjells heller.

Til slutt vil jeg bare si noe til fremtidige utvekslingsstudenter. Om du skulle vurdere å dra ut, ikke nøl! Et utvekslingssemester blir hva man selv gjør det til. Det er utrolig givende både faglig og sosialt. Personlig har ikke jeg ikke hatt noe særlig språk eller kultur-barriere. Det er utrolig kjekt å studere medisin i utlandet- noe som jeg anbefaler alle på å gjøre på et tidspunkt i løpet av studiet. Jeg vil påstå at læringsmetodene i Norge er bedre, men jeg er nok for godt vant til den norske metoden etter 8. semestre før jeg ankom Australia.

Juleklem fra Bertina, 15A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *