Vår i Barcelona!

Hola amigos! (Hei venner!)

På grunn av tekniske problemer/eksamen/diverse kommer mitt første innlegg først nå, etter 4 måneder her i Barcelona. Håper likevel noen skal kunne dra nytte av det og at dere gidder og lese innlegget, selv om det ble litt langt.

Først litt om meg;
Navn: Iris
Alder: 24 år
Kull: 14 B (5.året medisin, Bergen)
Spanskkunnskap før avreise: Svært rusten etter å ikke ha brukt siden 2. året på VGS
Katalansk-kunnskap før avreise: ikke-eksisterende
Spanskkunnskap nå: Alt fra å misforstå enkle ting til å holde en relativt smooth samtale i flere timer
Katalansk-kunnskap nå: Har lært å si hei og ha det

Meg i min favoritt-park i Barcelona (Park Güell)

PRAKTISK:
Her i Barca tar jeg gyn/obs og pediatri, altså de samme fagene som jeg ville ha tatt om jeg hadde vært i Bergen, med unntak av 1 uke med barne- og ungdomspsykiatri-praksis som jeg må ta igjen på et eller annet tidspunkt senere, og en liten genetikksamtale.
Semesteret begynner gyn-obs med teori i 2 uker før man blir delt i 3 uker og rullerer på å gjøre praksis, interaktive timer og seminarer. Eksamen kom for meg 28. mars, og jeg er derfor ferdig med gyn-obs nå i skrivende stund og holder kun på med pedi. Pediatri er bygget opp ganske likt – først forelesninger så deles man i 3 grupper; praksis, hjemmearbeid (aka reise), og seminarer. Det er ganske mye obligatorisk, men etter min erfaring får man og mye tid til å reise og gjøre kjekke ting – stay tuned for mer om GØY i neste del.

Det fine med å ha eksamen i Barcelona, er at man kan dra på piknik på stranden etterpå.

Undervisningen går på castellano (vanlig spansk) og katalansk (annet offisielt språk i Catalunya, som Barcelona er hovedstad i), pluss noen ytterst få forelesninger på engelsk. En del forelesere spør på forhånd om de skal ta det på spansk, andre gjør ikke dette, og de fleste i klassen synes det er helt greit at forelesningen går på spansk, mens andre ikke gjør det. Kan utdype mer om dette i et annet innlegg.

Jeg bor i en bydel (barrio) som heter Gracia – som alle de lokale sier at er den fineste bydelen. Er veldig fornøyd her, da det er masse barer og restauranter i området, pluss lett å komme seg overalt hvor jeg vil. Men – det er masse flotte steder å bo i Barcelona, og metronettverket og bussnettverket tar deg overalt på relativt kort tid. I tillegg er det faktisk overraskende raskt å komme seg rundt gående med tanke på at dette er en såpass stor by.

GØY:
Alt er jo gøy med å være på utveksling!! Spesielt helger, hvor man slipper å gå på obligatorisk forelesning, og bare kan ha det supergøy! Jeg har brukt mine helger ganske effektivt på å være med på Erasmus-turer rundt i området, og å reise på egenhånd til andre deler av Spania. Tror mye av dette er det jeg kommer til å huske best, og det har vært gull verdt å bli kjent med kulturen og se forskjellene i ulike deler av Spania, så dette anbefales på det sterkeste.

Det som er fint med utveksling i Barcelona, er at du aldri trenger å være alene med mindre du har lyst til det selv. Det er ekstremt mange utvekslingsstudenter her – også kalt «Erasmus» – uansett om du er fra Mexico eller Polen så går man under «I am Erasmus//Soy Erasmus». Uansett, det er fester hver eneste dag, og ekskursjoner hver eneste helg. I tillegg havner man fort inn i Facebook grupper og Whatsapp grupper hvor det er helt innafor å spørre om noen har lyst å finne på noe, og som regel får man god respons på det. Egentlig får man fort dårlig samvittighet fordi man ikke får vært med på alt.

Klassen jeg har havnet i er i tillegg helt herlig. Jeg går sammen med 6. års studenter som er ferdige leger til sommeren, så man kan vel si at jeg kom inn i en ganske etablert gjeng, men likevel, med litt egeninnsats, har jeg blitt tatt utrolig godt i mot, og folk står egentlig i kø for å hjelpe meg dersom det er noe jeg ikke skjønner og trenger hjelp til. De arrangerer fester på fakultetet ca 1 gang i måneden, så da er det bare å invitere seg selv med på pre-drinks et sted, og kjøre på!

Harry Potter tema på karneval med klassen i februar og post-eksamen-glede i slutten av mars.

VÅR: Jeg er jo her om våren, og selv om jeg tror Barcelona er gull uansett når man drar, så tror jeg vår er litt ekstra amazing, fordi det skjer så utrolig mye i Spania på våren! Karneval, festivaler, påske, osv.

På Karneval i nydelige Sitges – liten by utenfor Barcelona som er kjent for sitt fantastiske karneval! 

 

Litt annerledes påskefeiring i Sevilla 

Las Fallas i Valencia i slutten av mars. De lager masse figurer, også setter de fyr på dem siste dag av festivalen! 

 På konsert i Barcelona

 

TIPS:
Okei, avslutningsvis kommer det noen survival-tips fra meg:

 1. Du går aldri sulten i Barcelona, det er restauranter eller butikker hver 5. meter. Sånn helt seriøst. Det er og ekstremt mye god mat her – be aware. Bilde: Pinchos (som País Vasco – Baskerland er kjent for i tillegg til det rare språket).
 2. Det er billigere å spise her enn i Norge, men om man spiser ute veldig ofte, så blir man litt blakk – snakker av egen erfaring.
 3. Sett deg ved siden av noen allerede første dag i forelesning – det kan bli din nye spanske bestevenn.
 4. Lær deg ølstørrelsene; una caña (liten), una copa (større), una jarra (veldig stor). (Sorry uib)
 5. Ha med solbriller, for det er sol her hele tiden. Sånn helt seriøst.
 6. Katalansk-ordbok ala Iris: bon dia – god dag, adeo – ha det, tractament – behandling
 7. Ta intensiv-kurs i spansk hvis du har tid. Jeg fikk tatt en uke og gikk fra å bare smile og lytte til å snakke spansk en hel kveld etter dag 5 av kurset.
 8. Skaff deg Whatsapp. Selv om vi ikke bruker det i Norge bruker de det i hele resten av verden.
 9. Se etter Gaudi – han er overalt i Barcelona.
  La Pedrera

 10. Forbered deg på å bli fotball-fan. Det kommer til å skje.
  Du ser jeg er fan. Her på El Clásico (Bcn-Real Madrid). Har fortsatt flagget.
 11. Ikke stress. Hvis du har dummet deg ut og sagt noe feil, får du alltid en ny sjanse til å rette det opp igjen.
 12. Verg om verdisakene dine med livet ditt, ellers blir de frastjålet. Spesielt en sein fredagskveld. Snakker av erfaring.
 13. Gå på The Wednesday/Thursday/Friday Language Exchange.

 14. Hvis noen i klassen spør deg om du vil være med på klassetur til Mexico med dem – si ja (jeg reiser i juni 😉 )
 15. Nyt Barcelona – det er en nydelig by, men reis og i resten av Spania!!

  Sevilla (Game of Thrones!) og Bilbao

  La Sagrada Familia og Park Güell Málaga Córdoba 

Okei, det var alt for nå. Jeg skal skrive kortere, mer konkret innlegg neste gang (håper det blir en neste gang, hvem vet). I tillegg er jeg veldig åpen for å bli kontaktet for spørsmål via hvilken som helst kanal – du finner meg på webmail (ini011@uib.no), hotmail (irisnielsen@hotmail.com), facebook: Iris J K Nielsen, insta: iriskiiehn osv.

PS: Beklager dårlige tekniske skills når det kommer til å legge inn bilder her på bloggen. Brukte seriøst skikkelig lang tid på det, så prøv å sett pris på magien.

Hasta Luego!! (Vi snakkes!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *