Noen ting å huske på før du drar på utveksling til Athen

Før du reiser på utveksling er det mange ting som må være på plass og flere ting du må ta stilling til. Jeg tenkte jeg kunne nevne noen av tingene jeg gjorde før jeg dro på utveksling og noen ting jeg nå i etterkant kunne ha ønsket jeg hadde gjort. Disse punktene er spesielt rettet mot hvis du skal på samme utveksling til Athen som meg. Håper disse tipsene er til hjelp og gjør prosessen fram til man starter semesteret i utlandet litt enklere.

• Det er flere steg, papirer og frister man må følge når man skal på utveksling, og det er enda litt flere hvis du skal på en Erasmus utveksling som meg. Jeg tenkte at det ikke var noe vits for meg å ramse opp info som allerede ligger ute så legger ved UiBs «Slik reiser du på utveksling» her, den er mer generell for alle som skal på utveksling. Du har deretter sjekklisten for Erasmus utveksling som er litt annerledes og er godt oppsummert inne på denne linken her. Alt av oppgaver og frister man må holde i henhold til Erasmus minner UiBs Erasmus koordinator deg om i god tid uansett, så det er ingenting å bekymre seg over.
  • Finne ut av bosituasjon både før og under utveksling. Du må jo finne ut av hva du skal gjøre med bosituasjonen din her hjemme i mens du er på utveksling, Du kan si opp leiekontrakten din og satse på å finne et nytt sted å bo når du kommer hjem igjen. Du kan også fremleie stedet ditt i tiden du er borte, jeg har en oppfatning av at dette er det de fleste som er på utveksling gjør. Jeg derimot gikk for det første alternativet grunnet at semesteret her i Athen er fra oktober til februar, og det ble ganske vanskelig å finne noen som ville leie etter jul. Dette er jo fordi semesteret her i Norge ender som regel før jul, så det var ikke mange som var villige til fortsette å leie etter jul. Hvis du vil prøve å framleie så er det i hvert fall viktig å være tidlig ute. Du må også finne et sted å bo i Hellas, i mitt tilfelle måtte jeg finne ut dette på egenhånd. Jeg linker noen nettsider som var nyttige i boligjakten herher og her. Du kan alltid leie gjennom Airbnb også.
  • Skaffe kredittkort eller ekstra bankkort. Jeg vil anbefale alle uavhengig av utveksling eller ikke å ha et kredittkort i bakhånd når du er i utlandet. Det er veldig greit å ha et ekstra bankkort i tilfelle du klarer å miste det andre, noe jeg faktisk klarte å gjøre etter å ha vært i Athen i bare en uke. Det tok over to uker før jeg fikk et nytt ett, så et ekstra bankkort og litt cash liggende hjemme er godt å ha.
  • Permisjon fra jobb. Hvis du som meg har en fast deltidsjobb ved siden av studiet er dette noe du må ta i betraktning. Jeg fikk permisjon, men hvis ikke hadde jeg nok måttet sagt opp jobben.
  • Endre adresse hos posten. Her finnes det også flere alternativer til hva du kan gjøre. Flere av mine venner byttet bare midlertidig adresse hjem til sine foreldre slik at de fikk posten deres, men det finnes også en funksjon inne på posten om å ettersende posten din til din midlertidige adresse i utlandet. Jeg valgte dette alternativet, og det kostet meg totalt 130 kr å få ettersendt all post i 4 måneder her til Athen, hvis du generelt ikke får mye post kan det første alternativet kanskje være en bedre løsning, men for meg funker ettersending veldig fint.
  • Sikkerhetskopier alt. Det verste jeg kunne se for meg skje var å miste alt jeg hadde på telefonen eller pcen min, og det kan faktisk skje, så sikkerhetskopier alt viktig før du drar. Kopi av pass kan også være greit.
  • Meld deg inn Erasmusstudentene i Athen sin fb gruppe. Dette er virkelig et av de beste tipsene jeg kan gi. Nærmere utvekslingen din bør du prøve å søke opp på facebook om du finner den offisielle gruppen for erasmusstudentene i Athen det semesteret. Den blir som regel opprettet en stund før selvet semesterstart og er veldig behjelpelig både med å finne bosted og et godt sted å starte hvis du bli kjent med andre medstudenter som også er på utveksling i Athen samtidig som deg.
  • Lær deg noen greske ord og utrykk. Det er utrolig til hjelp, selv om de fleste i Athen kan snakke engelsk, er det veldig greit å kunne litt grunnleggende som god morgen, hei, unnskyld, vær så snill, takk og lignende. Det er også verdt å merke at i Hellas så tar de i bruk det greske alfabetet og ikke det latinske. Jeg satte meg ned og lærte hele alfabetet. Det var ikke nødvendig, men har hjulpet meg ganske mye i etterkant når det kommer til blant annet å lese skilt og navn på ulike steder.
  • Budsjetter pengene dine. Dette er utrolig viktig å prøve å gjøre på forhånd for du får mest sannsynlig utbetalt hele lånet for det semesteret fra lånekassen samlet, i tillegg får du utbetalt 70% av hele erasmusstipendet også på forhånd. Så du sitter egentlig med nesten alle pengene du skal ha i gjennom hele utvekslingen allerede før du drar, og det kan derfor være greit å budsjettere pengene på forhånd, slik at du ikke ender opp i minus ;).
  • Ha noen bilder av deg selv i passbildet format liggende. Du kommer til å trenge dem til både studentkortet ditt og ESN kortet ditt.