Hei fra Wien!

Heihei, Servus og Grüß Gott!

Dette semesteret er Nordnes byttet ut med Neubau og Haukeland med AKH, Allgemeines Krankenhaus. Vanligvis går jeg 7.semester ved UiB, men dette semesteret er jeg altså på utveksling ved Medizinische Universität Wien. Her går jeg 9.semester og trives med det!

Jeg har nå vært i byen i litt over seks uker. De første fire ukene gikk jeg på språkkurs, noe jeg vil anbefale alle å gjøre. Der ble jeg kjent med utvekslingsstudenter fra hele Europa, i tillegg til en (etterlengtet og nødvendig) oppfriskning av tysken. I forkant av utvekslingsoppholdet var jeg usikker på hvordan det ville bli med den østerrikske aksenten, men her kan jeg berolige: wienerne har ikke problemer med verken høytysk eller engelsk dersom de skjønner at man ikke forstår hva de sier.

Mye av tiden her nede har gått med til boligjakt, da det viste seg å være en del vanskeligere enn det jeg hadde sett for meg. Drømmen om et kollektiv, WG, viste seg å ikke være så lett og endte med at jeg nå bor for meg selv. Til gjengjeld har jeg gåavstand til Innere Stadt, mange severdigheter, en uendelig rekke kafeer og butikker – i tillegg til universitetet. Jeg har imidlertid blitt godtkjent med byen og nettsider som WG-gesucht.de og Willhaben.at – og har derfor mange tips til hvordan man kan og bør gå frem.

Wien er en så vanvittig fin by, det er ingen tvil om det! Her får man helt kink i nakken av flotte bygg, ærverdig arkitektur og vakre takmalerier. De lokale er veldig opptatt av byområdene (Gemeindebezirk, forkortet til Bezirk). De er nummerert fra 1 til 23, der områdene betegnes hyppigere med tall enn med det de faktisk heter. Er du en vaskeekte wiener sier du bare «Ich wohne im 7». Hver Bezirk har sitt eget museum, sin egen særegenhet og helt egne stemning.

Nå er jeg litt over to uker inn i semesteret og til nå har det vært veldig bra. Her ved MedUni undervises fagene blokkvis. I oktober er det psykiatri, i november er det nevrologi, deretter øye og til sist øre-nese-hals over jul. Vi er over 700 studenter på 5.året, men alle har ulike fag til ulik tid. Akkurat hvordan det er organisert har jeg enda ikke helt oversikt over, men vi er i alle fall delt inn i seminargrupper og derfor er vi mesteparten av tiden bare 15-20 studenter. All undervisning er obligatorisk og det samles derfor underskrifter. Ellers er faktisk flertallet av utvekslingsstudentene ved MedUni fra tysktalende land, slik at det stort sett prates tysk blant utvekslingsstudentene.

Kulturtilbudet er helt overveldende! Det er klassiske konserter, opera og teater overalt. Det er likevel tilrettelagt for studenter og for 3-5€ kan man kjøpe f.eks kjøpe ståplasser i Volksoper eller Staatsoper. Det er ganske fint å kunne gå rett fra lesesalen til en stor oppsetning i Volksoper. I tillegg er det en uendelig rekke av museer. De fleste ligger i Innere Stadt, da i området rundt Hofburg og Museumsquartier. Det er også stand-up, konserter, markeder og festivaler. Det skjer virkelig noe hele tiden! Ellers er byen mer kompakt enn jeg hadde sett for meg og det går etterhvert greit å orientere seg etter hovedgatene Ringstraße og Gürtel. Ellers er det lett å komme seg rundt til andre byer. Selv har jeg vært en tur til Graz, men planlegger Salzburg, Bratislava, Budapest og Praha.

Jeg har fått meg en stamkafé (das Möbel i Burggasse), en favorittgate (ikke så veldig originalt, men her må jeg si Josefstädter Straße) og et favorittmuseum (Albertina).

Er du interessert i utveksling til Wien? Send meg en melding eller en e-post (hno003@uib.no). Skal svare så godt jeg kan!

Bussi baba, der Blog!