Hejsan fra Aarhus

I Aarhus er semesteret og høsten godt i gang, og vi har det kjempefint! Tiden flyr og vi som er her trives bare bedre og bedre for hver uke som går. I Bergen går jeg 7. semester som tilsvarer 10. semester i Danmark. Fagene er helt tilsvarende, men i Danmark er det mer modulbasert. Dette vil jeg fortelle mer om i et senere innlegg.

Nå som vi har vært her en stund tenkte jeg å skrive en liten sjekkliste med tips og triks til hvordan få en god start i Aarhus.

Først skal det sies at å komme inn i rutiner og å forstå hvordan ting fungerer i Danmark er veldig enkelt. Mye minner om hvordan ting fungerer i Norge, og min erfaring er at dette gjør det lettere å komme til ro, finne hverdagen og ha massevis av overskudd til å bli kjent med nye mennesker og ha det gøy. Selv om Danmark kun er en kort flytur hjemmefra er det ingen tvil om at man får den miljøforandringen man er på utkikk etter når man skal på utveksling.

Å finne et sted å bo: 
Innstillingen min til dette var «det ordner seg alltid», (og det gjør det jo som regel), men når det nærmet seg avreise skulle det vise seg at for å få en ok leilighet i sentrum må man enten kjenne noen som kjenner noen, eller så må man være en hai på utleiesidene og ha en liten porsjon flaks. Å bo i sentrum gjør det mye enklere å bruke byen på fritiden. For min del ordnet det seg til slutt, men jeg endte med å betale ca. 7000 norske kroner i måneden. Det kan altså anbefales å være ute i god tid! Mange andre utvekslingstudenter har endt opp med å bo et stykke utenfor sentrum. Et annet tips er å avtale med utleier at man skal ha tilbake depositumet sitt når man flytter ut. I Danmark er det nemlig helt normal praksis at utleier holder tilbake depositumet fordi man maler alle vegger og sliper ned alle gulv når man flytter ut, uansett hvor lenge man har bodd der.

Få deg sykkel
Det tar ikke lang tid før sykkelen blir din beste venn! I Aarhus er du helt avhengig av å eie en sykkel, og det er lett å få tak i en billig og bra en på dba.dk (norske finn.no). Som i andre danske byer er det helt tilrettelagt for at man skal sykle over alt, selv om danskene klager mye over alle bakkene de har i byen(!?). Alle sykler, og busstilbudet er tilsvarende dårlig. Men det er deilig og enkelt, selv om man en sjelden gang må ha med seg tørre klær i veska.

Husk regnjakka
Det er lett å håpe at man har sluppet helt unna regntunge høstdager når man flytter seg vekk fra Bergen. Selv om Aarhus er Norges svar på Bergen regnmessig er det bare å slappe av, man har nok av dager til å ta på seg noe litt freshere enn olja regntøy. Men pakk regnjakka.

Språket 
Dette var vi spente på, men stort sett går det fint både å forstå og å bli forstått. Vi fikk tilbud om danskkurs for nordiske, men tenkte at raskt ville komme inn i det å snakke dansk. Den barrieren er litt større enn vi forventet. Vi klarer oss fint med å legge om enkelte ord til dansk, men hadde nok fått mer ut av f.eks praksisopphold hvis vi hadde blitt med på språkkurs.

Fritid
Her kunne jeg skrevet så mye at jeg samler det opp til et senere innlegg, men oppsummert er Aarhus en veldig fin, kul og spennende by! Det ser ut til at det blir et aldri så lite skippertak før eksamen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *