Klar for Pediatri!

Heisann!

Etter to uker undervisning i obstetrikk og gynekologi, hadde vi 4 uker studieperiode. Perioden ble brukt til å skrive forskningsartikkelen min til forskerlinjen, studier og kulturell edukasjon. Før jeg reiste til Slovenia, jobbet jeg hard med å bli ferdig med all forskningsarbeidet som krevde at jeg var i Norge, og det passet nå perfekt med ekstra tid til å skrive forskningsoppgaven. Etter intensiv innsats fikk jeg sendt inn artikkelen min til et tidsskrift, og er svært fornøyd med det! Forskerlinje kan absolutt kombineres med å være på utveksling hvis man forbereder seg litt!

Det er utrolig kjekt å bare være en togtur unna så mange spennende land! Jeg har besøkt blant annet flere land på Balkan, og lærte om det tidligere Jugoslavia, skuddene i Sarajevo, historien til Dalmatinerkysten og hvordan det er å leve i Serbia i dag. Jeg fikk også tatt meg en tur til Venezia under karnevalet der, besøkt Roma før vinteren slo til og lært mye om romertiden i Pompeii.

Karneval i Venezia

De fire ukene fløy forbi, og vi startet så med undervisning i Pediatri. Undervisningen her skal vare fem uker, og består av forelesninger mandagene, og 2 timer seminarer og 5 timer klinikk de resterende dagene. Forelesningen på mandagene er for femteårs-studenter her i Slovenia, mens de andre dagene er for sjetteårs-studenter. Mandagene er oversiktsforelesninger uten for mange detaljer, men som skal gi studentene et innblikk i de pediatriske problemstillingene.

Hver dag i resten av uken har vi seminarer. Seminarene er vanligvis 45 min lange, og fremføres av én til to studenter med en mentor til stede. Temaene er ganske store, for eksempel har vi hatt seminar om thyreoideasykdom hos barn, blødningsforstyrrelser og hyperbilirubinemi. Seminarene er av varierende kvalitet og avhenger av studentene som fremfører og hvor godt mentorene har tilrettelagt. Neste uke skal jeg ha min presentasjon om «Floppy infant» og det skal jeg sørge for at i hvert fall blir et bra seminar!

Vi er en gruppe på 4-6 studenter som er på samme avdeling i klinikken. Klinikken er generelt sett veldig bra, legene er hyggelige, flinke og bruker mye arbeidstid på å undervise oss. Vanligvis setter en av legene på avdelingen av en eller flere timer av arbeidsdagen sin for å gi oss pasienter, diskutere med oss og undervise i sitt fagfelt, så det er jo ganske utrolig! Vi er to dager på hver avdeling, før vi roterer videre til neste spesialitet (9 totalt sett). Det gjør at vi får se store deler av det pediatriske fagfeltet, men også at vi ikke er noe sted lenge nok til å få gjøre mer enn anamnese og undersøkelse. Det er en litt annerledes følelse enn å være på desentralisert opphold, men fungerer også godt!

Flott vinter og -16 grader

Slovenia er ganske langt sør i Europa, men har fortsatt alper i nord. Vi har derfor stått på ski, deltatt på en Erasmus-organisert hundeslede- og snødag og nytt vinteren her! «Beistet fra øst» har også vært i Ljubljana, og i lengre perioder var det -5 til -15 grader og snø som lå i gatene i ukesvis. Denne uken har vi igjen fått en smak av vår med 15 grader og sol, men værvarselet varsler -8 og snø igjen i helgen. Forhåpentligvis kommer våren for godt etter påsken!

Hilsen fra Slovenia

Torunn

De slovenske alpene er flotte om vinteren, og det er både gode langrennløyper og alpinanlegg!