Velkommen til Europas grønneste hovedstad!

Jeg ankom Ljubljana for to og en halv uke siden, og tiden har flydd siden da! Ljubljana er hovedstaden i Slovenia, og har en befolkning på 280 000. Byen ligger inne i landet, langs elven Sava. Det er en koselig og flott by, med mange cafeer, restauranter og åpne plasser. Hele bysenteret er stengt for biler, noe som gir en mye koseligere atmosfære og mer bruk av de sentrale områdene av byen. Tenk om vi kunne gjøre det samme i Bergen! Hele byen er tilrettelagt for sykling, og med få bakker, blir det mye sykling! De har også bysykler her, som man kan leie gratis så lenge man bruker dem kortere enn 1 time om gangen. Jeg er svært fornøyd med mitt nye hjem!

Flott utsikt fra Ljbuljana slott!

Første dag hadde vi et introduksjonsmøte med fakultetet med generell informasjon og utdeling av et slags tjenestekort. Deretter gikk dagen med på å prøve å ordne studentkort, SIM-kort for Studentski boni, residents permit, og selvfølgelig litt sightseeing.

Semesteret her nede er lagt opp på en annen måte enn i Bergen, der fagene gynekologi/obstetrikk, pediatri og genetikk er undervist hver for seg i egne tidsperioder. Vi startet semesteret med 2 uker undervisning i gyn/obs, hvor første uken tok for seg alle forelesningene vi skal ha i obstetrikk, og uke nummer to tok alle forelesningene i gynekologi. Så ila. av de to første ukene har jeg altså fullført all den teoretiske undervisningen jeg skal ha i disse to fagfeltene. Før jeg kom til Slovenia syntes jeg det hørtes litt heftig ut, men nå når jeg faktisk har hatt disse to ukene med undervisning føler jeg at jeg har lært veldig mye. Jeg har faktisk fått et godt overblikk over begge fagfeltene! Forelesningene her er mindre detaljpreget enn i Bergen og gir i stedet et overblikk over tilstandene og hva man burde tillære seg av kunnskap innen hvert tema. Med litt lesing på egenhånd tror jeg læringsutbyttet blir topp!

I tillegg til forelesninger har vi noe som heter Clinical cases. Dette er kliniske problemstillinger som blir presentert av en av studentene i form av en power point / diskusjon. Hver student i klassen har holdt en slik fremføring hver. Noen av de kliniske casene har vært gode og lærerike, mens andre har vært mindre gode. Jeg synes ideen med slik kliniske caser er veldig god, men at casene kanskje kunne vært utformet litt bedre for å legge til rette for flere gode diskusjoner i stedet for å gi dem et miniforelesningspreg.

I Slovenia er det varmt i solen selv i Januar!

«Klassen» vår består av ca. 40 studenter, hvorav 7 studenter er fra Slovenia. Dette er den største internasjonale klassen Universitetet i Ljubljana har hatt på medisin noen gang. Spania og Italia er de nasjonene som er best representert, men vi har også studenter fra Danmark (Århus), Tyskland (Heidelberg), Tsjekkia, Polen, Argentina og Portugal. De fleste utvekslingsstudentene er her på et års utveksling, og har dermed allerede vært her i et halvt år. Vi er 9 studenter som ankom ved starten av Gyn/Obs, og vi har dermed blitt en koselig og godt definert gruppe. Det er artig å høre hvordan studiene i de ulike landene skiller seg fra hverandre, og at Gyn/Obs blir undervist på forskjellige steder i studieløpet.

Siden vi er en så stor klasse, har de ikke plass til alle i klinikken samtidig. Vi fire norske og de fleste av de ni personene i gruppen vår skal derfor ha praksis i april, etter vi er ferdig med pediatrifagene vi skal ta. Dette betyr at vi nå har 3 uker studieperiode før vi starter Pediatri, med ingen obligatoriske universitetsaktiviteter. Dette passer ypperlig for meg som liker å ha ansvar for eget studium, må jobbe en del med forskning (jeg er forskerlinjestudent) og planlegger å utnytte faktumet at Slovenia ligger veldig nært både Balkan-landene og Italia!

Utenom å være på universitetet fra ca. kl. 9 til 14 hver dag, har vi spist mye ute på restaurant. Det er nokså billig med mat her for folk flest, men for studenter er det helt fantastisk. Alle studenter i Slovenia får tilbud om noe som kalles Studentski Boni. Studentski Boni går ut på at man hver måned får 20 måltider på restaurant til redusert pris. Måltidene inneholder en forrett (suppe), et hovedmåltid som man kan velge fra fritt fra menyen, salat og dessert (frukt), og koster fra €0 – €4. Så de siste to ukene har vi kost oss med andebryst, marinert laks, indisk buffet og mengder med god italiensk pizza! Alle studentene er dermed med å spise lunsj sammen nesten hver dag, og Studentski Boni skal derfor få litt av æren for at det har vært så enkelt å bli kjent med folk her 😊

Namnam, billig mat på restaurant!

Selv om Ljubljana er en ganske liten hovedstad har den mye å by på. Vi har vært på konsertert og fester, gjort Escape the Castle i det flotte fortet som skuer utover byen, besøkt museer og gått på tur i de store byparkene. Deler av gruppen vår har hatt utflukter til de slovenske alpene for å stå på ski og weekend til Trieste, en Italiensk kystby. I tiden som kommer har vi planlagt å dra på opera- og ballettforestilling, kjøre hundeslede i snødekte alper og besøke karnevalet i Venezia!

En kveld ved den kjente dragebroen i Ljbuljana