Et godt øye til øyefaget! (og andre ordspill)

Da har noen nye uker passert her i våte og solfylte Danmark, og to nye fag har blitt gjennomgått i en forrykende fart. Denne perioden har jeg hatt både profesjonsfag, som tar for seg legens lederegenskaper, i tillegg til øyefaget, som har stått i hovedfokus. Så beklager på forhånd, kjære leser, for mine tapre forsøk på å bruke øyefagrelaterte ord i denne teksten for å dels være morsom, men også for å beskrive min opplevelse av hvordan øyefaget har vært for meg her i Aarhus på nevro-medisinsk avdeling:

blogg-bilde-4-1

Dag 1 skulle vi teste synet, og legen fant frem en linsebrille for å korrigere visus (synsstyrken) jeg måtte bare ta et bilde av denne retro-looken!

I løpet av de 8 dagene var det mye fokus på eksamensoppgaver, der vi særlig har sett på de mest hyppige pasientproblemstillingene, men vi har også kastet et par blikk på spennende pasientkasus som ikke er like vanlig å skjelne i en øyeavdeling, men som derimot har vært en øyeåpner for mange av mine medstudenter. Særlig kanskje de oppgavene man ikke bør se seg blindt på kun én del av medisinen, men nærmest se dobbelt så mange muligheter, og trekke sammen det man har lært, alt fra nevrologi og psykiatri. Derfor må man ha rett innstilling til fagets mange vinklinger, og ikke se for smalt, derimot sikte seg inn på det store bildet.

Øyelegene var velvillige til å fortelle om fagets mange muligheter, og det faktum at faget var det første som ble fristilt fra resten av medisinen, som tradisjonelt ble delt inn i kun indremedisin og kirurgi, ettersom synet er så viktig for å fungere i samfunnet. De aller fleste pasientene som de får inn er eldre med ulike fargetoner av stær, og pasienter i alle aldre med øyeskader eller allergier.

blogg-bilde-4-2

Prøv å se om du ser forskjell på mine pupiller, det ene øyet er nemlig dryppet med et stoff som utvider pupillene, slik at det blir lettere å lyse inn for å se på blodårene i netthinnen.

Vi lærte i denne perioden å vende øyelokkene til hverandre, sjekke og korrigere synsstyrken, og lyse inn i selve øyet for å se hvordan blodårene i netthinnen så ut. Blodårene der kan nemlig si noe om andre kroppslige sykdommer, som for eksempel diabetes eller høyt blodtrykk. Under lupen vil jeg si at disse timene var en kort og god innføring, men mye av faget er igjen overlatt til selvstudier og eksamensoppgaver. Eksamen består av et par utvalgte bilder av øyne, og vi skal reflektere rundt disse, og komme med diagnosealternativer, foreslå behandling og beskrive øyet i nærmere ettersyn. «Det å begynne med om man ser på høyre, eller venstre er en god start», ifølge legen.

Etter denne to-ukers perioden på øyeavdelingen tenker jeg at om man ønsker en rolig legejobb med svært takknemlige pasienter som ikke ser rødt (etter behandlingen), men som derimot ser godt ut, kanskje akkomodert av briller, så bør du ha sett lyset med en karriere innen oftalmologi, som for mange er i enden av regnbue(hinne)n! 😊

 

Profesjonsfaget som vi hadde i to uker etterpå fokuserer på legens profesjonalitet, og noe liknende skal være en del av den nye studieplanen i Bergen også! Disse samlingene har vi hatt et kommunikasjonskurs, kurs i konflikthåndtering, temaet «legen som leder»,  og øvd med caser, skuespill, og gruppeoppgaver som metode, for å forstå hvordan det er å ta avgjørelser på ufullstendig grunnlag i team. Jeg har lært mye, og jeg har absolutt fått noen nye verktøy i pasientkommunikasjon-verktøykassa mi, samtidig som jeg har blitt bedre kjent med folk i kullet mitt!

 

Ellers har mine hverdager vært preget av lesing på den flotte lesesalen på statsbiblioteket, spising på de utrolig gode utestedene i Aarhus (kommer virkelig til å savne de billige «frokost-tilbudene»), og sett at våren sakte, men sikkert, kommer til denne værbitte byen. Jeg gleder meg til min næreste nabo «Tivoli Friheden» åpner om litt, da skal eksamensavbrekkene bestå av karusellturer og sukkerspinn! Gleder meg!

blogg-bilde-4-3

Men nå er det en velfortjent påskeferie som venter, og jeg ønsker alle som leser (og alle de som leser etter du har anbefalt denne teksten til en som er interessert) en riktig god påske! Lurer på hva slags øyesykdom denne kyllingen har? Noen forslag? 🙂

 

Update: Ettersom jeg fikk en kommentar fra en jente på kullet mitt, måtte jeg bare skrive at jeg fikk rett angående Sana som neste hovedperson i Skam, sesong 4, som jeg skrev i mitt første innlegg, just sayin’ (!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *