Emu, bbili, ssato, nnya

Tillsammans med en liten pojke på 4 år har jag idag tränat på att räkna på Luganda – det officiella språket i Kampala (tillsammans med engelska). Pojken är en av de upp emot 50 babyer och småbarn som bor på Sanya Babies’ home i Kampala. Det är ett barnhem drivet av en kristen organisation som tar hand om övergivna barn, allt från 1 dag gamla till 4-5 års ålder.

Vår koordinator på Makarere University kom tidigare under veckan med förslag och rekommendation om att resa till och hjälpa till på detta barnhemmet en dag. Det var med blandade känslor som vi bestämde oss för att tacka ja till att resa dit – för vilken skillnad innebär det egentligen att några få medicinstudenter kommer på ett kort besök på ett barnhem…?

När vi kom tidigt på morgonen fick vi ett kort, men väldigt hjärtligt välkomnande av den fasta personalen på hemmet, innan vi snabbt blev satta i arbete. Och det kändes som vår lilla insats uppskattades. Morgonrutiner med väckning, badning, blöjbyte, påklädning och frukost gick som på löpande band. Med små, korta ögonblick med gosande och lek. Vilka fantastiskt vackra skapelser dessa barnen är! Det är svårt att förstå, och gör ont att tänka på, att många av dessa barn har hittats lämnade i högar av sopor, i diken, latringropar eller längst vägen.
Det finns massiva mänger med arbete som måste göras på hemmet; städa, skifta på sängar, tvätta kläder och lakan, laga och servera mat, diska … – men viktigast av allt att se och ta hand om barnen och visa dem den kärlek som de förtjänar. Allra helst hade jag önskar att det var möjligt att krama om, leka med och ge uppmärksamhet till var och ett av barnen men inser att det ligger utanför en enskilds persons kapacitet. Det insats som kändes mest värdefull för mig var att hjälpa till med saker runt omkring, för att avlasta personalen som då kunde spendera mer tid med barnen eftersom de känner dem bättre. Medan jag var inne i tvättstugan och sorterade tvätt kom denna lilla 4 åriga pojke fram till mej för att hjälpa till. Där fick vi några minuter tillsammans med lek, skratt och nu kan jag räkna till 10 på Luganda!

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *