Australias østkyst og forventninger – en oppsummering… om mulig

Vi har nå ankommet Sydney, og etter 4 ukers reise langs Australias østkyst sier vi oss fantastisk godt fornøyde. Vi har møtt flotte, rare mennesker, sett fantastisk natur, lært mye om den Australske kulturen og historien til landet, forbedret engelsken vår, blitt litt brunere og kost oss vanvittig mye.

Vår reise startet på Oslo Gardemoen en tidlig januarmorgen. Flyturen vår skulle ta til sammen 35 timer, da vi valgte den billigste flyruten (8000 NOK) som tok oss til Dubai, Melbourne og til slutt til Cairns, nord i Australia. Vi starter ikke på skolen før 6. mars, og vi bestemte oss derfor for benytte muligheten til å reise langs Australias østkyst før skolestart. I Cairns strålte solen (32 grader) da vi ankom, og vi ble møtt av hyggelige folk fra hele verden på hostellet vårt, – canadiere, briter, amerikanere og mest av alt tyskere. Det tok oss 3-4 dager å komme over jetlagen vi hadde opparbeidet oss, og det å bli vant til det varme og ekstremt fuktige klimaet. Dette ga oss mulighet til å planlegge reisen vår langs østkysten. Vi kjøpte hop-on/hop-off busspass fra Greyhound Australia, og bestilte ulike utflukter gjennom et reisebyrå. I Cairns besøkte vi verdens eldste reinskog, Daintree Rainforest. Dro også til Great Barrier Reef og fikk prøve dykking for aller første gang. Vi var så heldige og fikk se Nemo, stingrays, enorme skjell, fisker i alle slags farger, fargerikt korall og en skilpadde!

fhd0042

Great Barrier Reef

fhd0086

Great Barrier Reef

img_1479

Daintree Rainforest

Turen gikk videre til Mission Beach, med sine vakre strender og sitt tropiske klima. NB: du vil ikke dyppe tærne i vannet her – her finnes det saltvannskrokodiller i havet (uææ) og livsfarlige brennmaneter. Ei jente fra New Zealand ble drept og spist opp av en krokodille bare tre uker før vi kom til Mission Beach. Da vi hørte dette ble det heller en ”bare se, men ikke røre”-innstilling på stranden. Etter noen dager dro vi til Airlie Beach hvor man hadde tilgang til øygruppen, The Whitsundays. Vi dro på en tre-dagers seiltur med båten ”Summertime” hvor vi fikk se Whitehaven Beach (for øvrig skal være en av verdens vakreste strender), dykke/snorkle i Great Barrier Reef og padle flere timer i kajakk. Naturen her var fantastisk fin. Med ekstrem solstråling var det særlig her viktig å smøre seg med faktor 50 for å unngå en umenneskelig stikkende smerte påført av solbrenthet…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kajakktur Whitsundays

Sailing med "Summertime" til The Whitsundays

Sailing med «Summertime» til The Whitsundays

Whitehaven beach

Whitehaven beach

Vegemite - pålegg som smaker ganske fælt, men som visst inneholder mye vitaminer. Ernæringsstudenter LIKES!

Vegemite – pålegg som smaker ganske fælt, men som visstnok inneholder mye vitaminer. Ernæringsstudentene LIKES!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra Airlie Beach tok vi nattbussen til Town of 1770 som har fått sitt navn etter året Thomas Cook kom med sin første flåte til Australia. Her kunne man endelig slutte å være redd for saltvannskrokodiller og livsfarlige brennmaneter i havet. Fra 1770 dro vil til Rainbow Beach med sine vakre strender med sand farget i ”regnbuens farger”. Fra Rainbow Beach dro vi til Fraser Island, rettere sagt K’Gari som øya opprinnelig heter etter aborginerne. Med en gjeng på ca 25 mennesker dro vi sammen i fire firehjulstrekkere med reisebyrået Dropbear Adventures. I tre dager cruiset vi rundt på øyen som er verdens aller største sandøy. Her var det mer sand enn det er i hele Saraha ørkenen til sammen! Vi besøkte innsjøene Lake McKenzie og Lake Wabbie, med så klart vann at man kunne svømme og drikke vannet samtidig. At vi campet på stranden ga oss mulighet til å fiske på kveldene (gjett om vi fikk fisk ’a) og titte på stjernehimmelen hele natten lang. Vi tok et lite propellfly over den massive øya, så ”dingoer” – hundelignende dyr som visstnok er farlige da de kan angripe, så haier fra Indian Heads, badet i champagne pools (naturlig ”jacuzzi”), badet i Eli Creek – en idyllisk elv (med iskaldt vann) og besøkte regnskogen på øya. Med dette ble Fraser Island absolutt høydepunktet vårt for turen langs østkysten. Menneskene vi møtte, naturen, øyen i seg selv – det var bare helt toppers! Man kunne nesten føle at denne øya levde og dens ”pumpende” hjerte.

img_1702

Fraser Island sett fra luften

Fraser Island, Indian Heads

Fraser Island, Indian Heads

Fikk prøvd oss på å kjøre 4WD på sanden - sykt gøy!!

Fikk prøvd oss på å kjøre 4WD på sanden – sykt gøy!!

Lake McKenzie

Lake McKenzie

 

 

 

 

 

 

 

Vi tilbringet fire dager i Noosa etter vår tur til Fraser Island. Her fikk vi prøvd oss på surfing for første gang i Australia. Etter en del øving kom vi oss endelig opp på brettet, og du kan tro vi følte oss tøffe! Endelig var vi bittelitt mer ’strayan (australsk) som de sier her. Selv om vi studerer ernæring, og burde være veldig sunne, prøvde vi oss på en meget usunn burger på Bettys Burgers, som for øvrig smakte absolutt fantastisk! #foodporn. Vi tok deretter turen til Brisbane som vi på forhånd hadde hørt delte meninger om. Byen var veldig preget av buisness og arbeid, men den hadde også mye å tilby for oss turister. Botanisk hage, gratis ferjer langs elvene, restauranter, en lagune og moderne museum. Alt i alt ble vi veldig positivt overrasket over Brisbane og hva byen hadde å tilby. Sentrumskjernen var i passelig størrelse slik at man kunne komme seg rundt uten problemer. Surfers Paradise (Gold Coast) sto deretter på listen. Her møtte vi gamle kjente fra Norge, og sammen tok vi oss en tur til Q1 som er den høyeste skyskraperen i Australia. Det ble flere turer til stranden, litt titting (dessverre ingen shopping) i butikker og utforskning av byen.

Brisbane

Brisbane

img_1817

Surfers Paradise – Q1

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi dro deretter til Byron Bay – en koselig liten by som vi hadde høye forventninger om. Byron var utrolig rolig og avslappende, noe som passet oss godt etter noen dager i de større byene. Her tilbringet vi hele seks dager. Dagene gikk til soling på stranden, surfing, tur til Byron Bays fyrtårn for å se soloppgangen, avslapning, noen turer på byen, og vi ble kjent med masse interessante folk fra hele verden. For å bryte opp bussturen fra Byron Bay til Sydney dro vi innom Coffs Harbour. Siden været ble dårlig, var det lite å finne på i den lille byen. Det ble litt kjedelig i lengden, – men dette gjorde at vi gledes oss vanvittig til å komme frem til Sydney. Noe som må være bra! Vi tok nattbussen fra Coffs Harbour til Sydney som tok til sammen 9 timer. Vi ankom Syndey en tidlig onsdags morgen og sjekket inn på Urbanest Student Accomendation Glebe.

Byron Bay

Byron Bay

Urbanest er en kjede som tilbyr studentboliger rundt omkring i Sydney. Vi bestemte oss for å bo på Glede, både fordi det var et billig alternativ og fordi studentboligen ligger veldig sentralt i forhold til The University of Sydney (USYD). Vi fikk fikset en kontrakt for ett semester et par måneder før skolestart gjennom vår kontaktperson, Emily May, fra USYD. Vi betaler 300 australske dollar i uken, noe som er relativt dyrt. Likevel syntes vi det var veldig deilig å komme frem til et innredet, moderne rom med 24-timers sikkerhet. Vi deler et ”twin share studio” hvor vi har hver vår seng, pult, masse skapplass med internett, strøm, aircondition og vann inkludert i leien. Vi har vårt eget bad, og et kjøkken med kjøleskap, fryser, koketopp, stekeovn og mikrobølgeovn. Kjøkkenutstyr var ikke inkludert, så dette måtte vi skaffe på egenhånd. Dette gjaldt også sengetøy, dyne og pute.

De første dagene i Sydney fikset vi oss nye SIM-kort med data inkludert, noe som er veldig beleilig da Google Maps kommer godt med i en storby som Sydney. Vi har handlet mat, kjøkkenutstyr, sengetøy, fikset bank (Commonwealth) og utforsket byen smått.

Vi oppdaget tidlig at prisene her er generelt høye, og kan sammenlignes med prisene i Norge. Hvis man vil være med på sosiale sammenkomster, arrangemanger, utflukter, kafébesøk osv. er der derfor lurt å spare opp så mye penger som mulig. Dersom man vil reise langs østkysten slik som vi gjorde, må man også regne med å bruke mye penger. En slik reise koster vanligvis mellom 20 000-25 000 kr +++. Det må sies at det har vært en fantastisk opplevelse – og det var definitivt verdt det å legge av penger til en slik reise.

img_1922Vi syntes at reisen vår før skolestart har gitt oss mange fordeler. Nå kjenner vi kulturen bedre, har forbedret engelsken vår, fått venner fra hele verden og fra Sydney. Vi føler oss veldig forberedt på å starte på universitetet. Vi forventer at universitetet vil ha et faglig høyt nivå og vi gleder oss veldig til å studere i et internasjonalt miljø med studenter fra hele verden. Allerede de første dagene i Sydney ble vi kjent med studenter fra USA og England gjennom Urbanest, og vi ser for oss at det vil bli svært sosialt å bo på Urbanest. Det blir spennende å se hvordan undervisningsmetodene er i forhold til i Norge. Vi har forstått det slik at man har flere tester, midterms, foredrag og obligatoriske seminarer gjennom semesteret. Dette betyr nok at man må jobbe mer jevnt enn det man gjør i Norge (med normalt én eksamen i semesteret), og igjen at eksamen vil være mindre bestemmende for den endelige karakter i fagene våre. Vi tror dette er noe som kan passe oss veldig godt! Om litt mer enn en uke starter Orientation Week, hvor vi får all informasjonen fra USYD som vi trenger før skolestart. Før dette venter surfecamp sammen med andre internasjonale studenter i Sydney.

It’s ”going” real good her i aussieland – vi vil holde dere oppdaterte. Cya mate!

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *