Skam-gøy i Danmark!

Da var jeg fremme i Aarhus, og jeg gleder meg veldig til å ta fatt på semesteret!

blogg-bilde-tony-1

Dette halvåret skal jeg ha nevrologi, øre-nese-hals, øye, psykiatri, og et profesjonsfag som tar for seg kommunikasjon og ledelse. Mye teori og praksis skal fylle dette 7. semesteret. Psykiatri og profesjonsfaget er to skriftlige eksamener for alle, og man trekkes opp i muntlig eksamen i én av de andre fagene. Men nå legger vi fagene litt til siden og fokuserer på spørsmålet som alle stiller meg:

Hvordan er det å være norsk i Danmark? 🙂

Vel, jeg ankom til Aarhus med stor selvtillit og med en tanke om at jeg skulle kunne «tale dansk», slik de gjør i tv-serier som Klovn og Rita (som jeg har tyvtittet på rett før jeg dro med DFDS spermways over sundet), men jeg forsto fort at det ikke var så lett som det virket. I stedet fant jeg ut at jeg forsto mer enn godt nok dansk til å både finne frem og bestille meg mat på en av de mange fantastiske (og skam-billige) spisestedene her. Virkelig en kulinarisk opplevelse på hvert gatehjørne!

Jeg benytter meg av noen SKAM referanser her (tittelen på innlegget), fordi tv-serien på Nrk har virkelig tatt Danmark med storm, og det å være norsk i Danmark er en mer takknemlig rolle enn for noen år siden, tror jeg. På min første dag på universitetet var det flere som spurte meg om jeg visste hvem som ble den neste hovedpersonen i 4. sesong, enn som spurte hvilken by jeg kom fra, eller hvor lenge jeg har studert medisin. Jeg svarte Sana, og alle var fornøyd med det svaret (får bare håpe at jeg har rett!), og det er veldig deilig å ha en annen isbryter enn de førstnevnte spørsmålene.

Undervisningen er god, de benytter et fantastisk komplisert system for å dele alle medisinstudentene inn i 16 ulike grupperinger, som skal gå igjennom 4 rotasjoner på ett semester, slik at vi sitter som grupper på 10-12 studenter for hver undervisning, noe som gjør forelesningene svært interessante og dynamiske. Vi bruker også quiz/Kahoot, og andre moderne undervisningsmetoder. Foreløpig ser dette svært lovende ut, og jeg har hatt en fin skolestart, obligatorisk første skoledag bilde er lagt ved.

Jeg har oppdaget at det kollektive systemet er svært bra (når jeg først hadde brukt en halv dag på å bytte mellom bussruter i fire helt forskjellige retninger), og at jeg bor relativt sentralt. Jeg fikk også smertelig erfare at jeg ikke kan gå på sykkelstiene (som likner veldig på det vi i Norge kaller fortau) ettersom du da blir ropt etter av vanngurglende syklistpendlere som skal forsvare sitt revir. Forstår dem godt, jeg blir også lettere frustrert over fremmede folk som virrer rundt som hodeløse høns der jeg skal ferdes med sykkel, og i over 60 km/t snitte biler, busser og barnevogner på min ferd. Derfor har jeg bestemt meg for skikkelig å integrere meg. Jeg skal skaffe meg dansk sykkel. En skikkelig sykkel med kurv. Og tre gir. Fordi du trenger ikke flere gir i Danmark, skal vi tro bruktbutikkene. Jeg tror dem, og jeg poster dere nærmere om mitt sykkelkjøp. Trenger jeg sykkel? Vel, jeg legger ved et bilde av ett av de utallige parkeringsplassene for sykler i Aarhus sentrum, som viser vegg-stillaser med sykler så langt øyet kan se, og man kan derfor bedømme selv om folk ser behovet eller ei.

(Apropos parkering, jeg måtte bare la meg fascinere av Aarhus har et svært moderne parkeringshus, som heter Dokk 1. Bilene kjøres inn i slike båser som du ser på bildet, du parkerer og forlater båsen, og bilen forsvinner brått ned i gulvet i ekte japansk ingeniørstil og dansk design).

Alt i alt har dette vært en god start på semesteret, det har vært grei info med universitetet i forkant av reisen, de har vært meget forståelsesfulle for at jeg er en hjelpeløs nordmann i denne danske-byen, og hjelper meg gjerne med å finne frem. Jeg gleder meg skam-masse (okei, jeg skal slutte nå) til fortsettelsen!

Til slutt spurte jeg tre danske medstudenter hva de kunne si ett ord om Norge/nordmenn. En av de hadde vært på besøk i Oslo, så hun visste meget godt hva som opptok tiden til den gjennomsnittlige Ola:

«Bortsett fra SKAM? Da vil jeg lige si høflig, eller måske friluftsliv.»

«Jeg vil saktens si ski»

«Flattbrød!»

 

-Tony Elvegaard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *