Det var kun tilfeldigheter som gjorde at Birgitte havnet på utvekslingsopphold i Leipzig. Valg av utvekslingssted inneholdt litt overtalelse fra en tidligere utvekslingskandidat, og et økende behov for en liten pause fra regnbyen Bergen. Da muligheten bød seg igjen for et utvekslingsopphold på Syddansk Universitet i Odense grep hun umiddelbart sjansen til å reise en gang til.
Jeg synes det var innmari morro å lære et nytt språk. Det er også interessant å se hvordan helsevesenet fungerer i andre land, og hvilke utfordringer som preger helsesystemet og samfunnet i det respektive landet.
– Hvorfor valgte du å reise på utveksling til universitetet i Leipzig og til Syddansk Universitet?
Det var tilfeldigheter som gjorde av jeg havnet i Leipzig. Egentlig søkte jeg Danmark, men der var det begrenset med plasser. Det var først etter litt overtalelse fra en tidligere utvekslingskandidat, og et økende behov for en liten pause fra regnbyen Bergen at det bar avgårde til Leipzig med mer eller mindre manglende språkferdigheter. Jeg var veldig usikker på om jeg skulle reise, men har aldri angret et sekund på valget. Det var en ren fornøyelse å være på utveksling i Leipzig, så når jeg fikk muligheten til å reise til Odense på gyn/ped-semesteret grep jeg umiddelbart sjansen til å reise en gang til.
– Opplevde du språkproblemer?
Masse. Men jeg møtte utrolig mye forståelse og tålmodighet, og ting løser seg overraskende lett med en åpen innstilling og et lurt smil. Jeg hadde få språkkunnskaper før avreise til Leipzig, men kunne heldigvis dra nytte av mine to kullinger jeg reiste sammen med som hadde tysk fra skoletiden, særlig til byråkratiske problemstillinger. Vi hadde fire uker med språkkurs før studiestart, og Universitetet tilbød språkkurs gjennom hele semesteret. Det var selvfølgelig tøft de første ukene, og det var tider jeg lurte på om det kom til å gå, men man lærer fort når man bor i landet og må bruke språket daglig. Og i Odense gikk språket uten problemer.
– Har du noen tips til andre studenter som vurderer utvekslingsopphold?
Finn et bra kollektiv, med studenter som snakker lokalspråket! Det er uten tvil en god måte å lære språk på, ikke minst er det en genial inngangsbillett til sosiale begivenheter og fortreffelige fellesmiddager. Etter et par dager på couchsurfing fant jeg et kollektiv med seks andre studenter, tre av dem var riktignok franske, men alle snakket tysk og de unngikk bevisst å snakke noe annet enn tysk med meg. Det var en utrolig hyggelig gjeng som jeg fremdeles har god kontakt med.
Språkkurs før avreise er forøvrig også en god investering. Og tandempartner (språkpartner). Ellers gjelder det å utforske byen og å kaste seg ut i nye opplevelser. Og er du i tvil, så reis. Mitt semester i Leipzig er uten tvil det beste på studiet.
– Hva opplevde du som de største utfordringene på utveksling?
I Leipzig var språket utfordrende. Det var i tillegg vesentlig mindre klinisk undervisning enn jeg var vant til fra UiB. Det tilhørte sjeldenhetene at vi fikk snakke med pasienter. Dette løste vi ved å spørre om en ekstra dag på avdelingen. Undervisningen var forøvrig svært god, og legene på sykehuset og studieadministrasjonen var imøtekommende og hjelpsomme. Det tyske hierarkiet preget ikke studenthverdagen nevneverdig. Ellers er det den vanlige mølla med papir og underskrifter for hvert oppmøte.
I Odense gikk ting knirkefritt. Eneste utfordringen var å finne et sted å bo, siden jeg hadde takket nei til studentboligene Universitetet tilbød, men alt ordner seg.
– Hva synes du har vært det beste med å reise ut?
Jeg synes det var innmari morro å lære et nytt språk, og samtidig se hvor raskt man ble bedre i løpet av så kort tid. Det er også interessant å se hvordan helsevesenet fungerer i andre land, og hvilke utfordringer som preger helsesystemet og samfunnet i det respektive landet.
Men det beste synes jeg er alle de inspirerende menneskene man treffer underveis, og de gode vennene man sitter igjen med. Ikke minst er det interessant å utforske hvordan man håndterer uforutsette situasjoner i en ny kultur på et fremmed språk. Man lærer mye om seg selv og andre når man tar et steg ut av komfortsonen og tørr å være nysgjerrig.
– Hvilke erfaringer har du gjort deg som du kan ta med deg videre i arbeidslivet?
I arbeidslivet vil man møte mennesker som ikke har mulighet til å kunne uttrykke seg på sitt eget morsmål eller forstå ens eget, og jeg tror det er en verdifull erfaring og selv ha erfart både hvor utfordrende og frustrerende en slik situasjon kan være. Selv tror jeg utvekslingsoppholdene har gjort meg mer selvstendig og åpen i møte med nye situasjoner og mennesker, som for øvrig er gode egenskaper uavhengig av yrkesretning.