Lærte mye om seg selv ved å dra på utveksling til Paris

Elisabeth Oppegaard går 5. kull på Odontologi ved Det medisinsk-odontologiske fakultet i Bergen. Hun fulgte drømmen sin da hun dro på tre måneders ERASMUS utveksling til Frankrike.

Utveksling er en unik mulighet til å reise og oppleve verden før man skal ut i jobb. Hvis ikke nå, når skal du ellers gjøre det?

– Hvorfor valgte du å reise på utveksling til Paris, Frankrike?

Det å bo i Frankrike har alltid vært en drøm for meg. Da jeg fikk vite at det var mulig å dra på utveksling til Paris det siste året på tannlegestudiet ved UiB, visste jeg at det var noe jeg måtte gjøre. Jeg ønsket å oppleve en ny kultur og by, få nye venner og ikke minst lære mer fransk!

– Opplevde du språkproblemer?

Ja, helt klart, men det var overkommelig. Det var et språksjokk i begynnelsen, og det var en stund vanskelig og anstrengende å snakke fransk. Læringskurven var temmelig bratt og dermed forbedret også språket seg raskt.

– Har du noen tips til andre studenter som vurderer et utvekslingsopphold eller et utplasseringsopphold i utlandet?

Det er ikke noe å lure på. Om du har muligheten til å dra på utveksling/utplassering, bare gjør det! Det er en unik mulighet til å reise og oppleve verden før man skal ut i jobb. Hvis ikke nå, når skal du ellers gjøre det?

– Hva opplevde du som de største utfordringene på utveksling?

Den største utfordringen var språket. Det var spesielt vanskelig i situasjoner der man måtte forklare og uttrykke sine egne meninger, for eksempel ovenfor pasienter og professorer. De situasjonene er det også ganske mange av som odontologistudent. Når jeg ser tilbake på det, så kunne jeg med fordel tatt et ekstra kurs i fransk.

Det å forholde seg til det franske byråkratiet var heller ikke så lett. Det var mye papirarbeid i Norge før avreise, og det var ikke ferdig da jeg ankom Frankrike, langt i fra. Jeg skjønner også hvorfor det finnes så mange fotoautomater i Frankrike, for de bruker virkelig passfoto til alt!

– Hva har vært det beste med å reise ut?

Det har vært fint å oppleve noe nytt og bli kjent med nye mennesker fra ulike deler av verden. Det er utrolig hvor mange forskjellige nasjonaliteter som drar på utveksling til Paris. Jeg har fått et unikt innblikk i den franske kulturen, og jeg har spist så utrolig mye god mat! Jeg tror det innimellom også er bra å skifte miljø og komme seg ut av sin egen komfortsone. Det å være på utveksling har gitt meg en stor mestringsfølelse!

– Hvilke erfaringer har du gjort deg som du tror du kommer til å ta med deg videre i studiene og i arbeidslivet?

Jeg har lært mange nye odontologiske teknikker som jeg kommer til få bruk for senere. Jeg har blant annet lært å arbeide med BioDentine, utføre endobehehandling med varm-guttaperka og nye metoder for fremstilling av provisorium i protetikk.

Jeg har også lært mye om meg selv. Jeg har lært å være mer tålmodig og å kommunisere bedre. Jeg har innsett at kommunikasjon ikke bare er å snakke til et annet menneske. Det er mye som kan bli ”lost in translation”, både på engelsk og fransk, og dette er noe jeg kommer til å ta med meg videre.

utveksling